UKR

2016-08-26 14.05.15

Uitgeverij Geroosterde Hond laat wederom in 2016 een nieuw literair genre geboren worden. Eerder dit jaar werd Een kruisweg van alledaags leed gepubliceerd, de allerallereerste sonnettenkransenkrans ter wereld. Nu is het de beurt aan de UKR: de ultrakorte roman.

Augurken met boter, van Bas Jongenelen, is de eerste UKR uit de literatuurgeschiedenis. Een UKR is geen kort verhaal, want een kort verhaal is een kort verhaal. Een UKR moet alles hebben wat een roman ook heeft: hoofdstukken, een round character, tijd, ruimte, thema’s, motieven – noem maar op! Eventueel kan er een scheut Hero with a thousand faces van Joseph Campbell in (mythologische verwijzingen, een dier als helper, een tegenstander die overwonnen dient te worden).

Een UKR is een roman, maar dan een ultrakorte. Wat kort is, is subjectief. De een vindt alles van Arnon Grunberg te lang, de ander vindt A la recherche du temps perdu te kort. Aangezien meten weten is, hebben we besloten dat een UKR de duizend woorden niet mag passeren. Er is nog een ander element: het uittreksel / boekverslag moet langer zijn dan de UKR zelf. Wie maakt dat uittreksel voor scholieren.com?

Een genre is pas een genre als er meer boeken in dat genre zijn verschenen. De voorbereidingen voor de tweede UKR zijn al begonnen. Deze UKR zal gaan over de heksenvervolgingen in de Peel in 1595 en de rol van een nymfomane kasteelvrouwe daarin. Voorlopige titel: Een glimp van de weerwolf.

 

Dit artikel is geplaatst in Geen categorie. Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.