Grote Drie

Volgens HP/De Tijd is Ilja Leonard Pfeijffer de Grote Eén. Dat is wel wat veel eer. Laten we het houden bij de Grote Drie (levende schrijvers) van de Nederlandse literatuur. Maar wie zijn dat? Daar heb ik zeven criteria voor opgesteld (waar ‘hij’ staat, mag ook ‘zij’ gelezen worden).

  1. Hij moet veel boeken schrijven. Negen jaar tussen twee romans is wat aan de lange kant.
  2. Iedere nieuwe roman moet anders zijn dan de vorige romans. Alleen Gerard Reve mocht zichzelf herhalen.
  3. Zijn boeken moeten goed verkopen. Met tienduizenden dienen ze de winkel uit te vliegen.
  4. De boeken moeten positief besproken worden in de kranten en tijdschriften. Goede reacties op FB zijn natuurlijk ook onontbeerlijk.
  5. Naast romans moet hij ook andere dingen schrijven: columns, gedichten, journalistiek werk, essays, toneel. Een goede schrijver is geen one trick pony.
  6. Hij moet minstens één echt bijzonder boek geschreven hebben. Eentje met een soort eeuwigheidswaarde.
  7. De auteur moet een publiek persoon zijn, een soort bekende Nederlander. Geregeld aanschuiven bij een talkshow is een must.

Volgens mij zijn Pfeijffer, Wieringa en Grunberg op dit moment de Grote Drie. Voor criterium 6 denk ik aan Hotel Europa, Joe Speedboot en Tirza.

Ik heb geprobeerd de drie plaatsen eerlijk te verdelen tussen mannen en vrouwen, Nederlanders en Belgen, schrijvers met en zonder migratieachtergrond, homo’s en hetero’s (of andere gender-issues) en allerlei andere vormen van inclusiviteit.

Dit artikel is geplaatst in Geen categorie. Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.