Een nieuw avontuur van koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander zat op zijn troon en hij vond het een mooie dag om ’s avonds iets bijzonders te eten. ‘Maxima,’ zei hij tot de koningin, ‘vanavond pakken we uit met lekker eten. Ga naar de markt en koop het meest exclusieve vlees dat er te koop is.’

‘Nou, dat vind ik een goed idee,’ zei koningin Maxima. Ze ging naar de markt er kocht er varkenstongen. In de keuken bereidde zij ze op drie verschillende manieren.

‘Mijn liefste,’ zei ze, ‘de eerste gang zijn gesmoorde varkenstongen in een licht-zure saus.’

De koning keer er bedenkelijk bij, maar hij at het toch op. De tweede gang bestond uit gebakken varkenstongen met uit en knoflook. De koning vond het raar, maar het smaakte best aardig, maar ook niet meer dan dat. De derde gang bestond uit gestoofde varkenstongen met venkel. De maat was vol voor de koning: ‘Ik heb je gevraagd om het meest exclusieve vlees te kopen, maar we eten vanavond alleen maar tongen. Hoe zit dat?’

‘De tong is het meest exclusieve deel,’ antwoordde de koningin, ‘overal wordt de tong voor gebruikt. Om te filosoferen, om te zingen, om boodschappen over te brengen, om elkaar de liefde te verklaren. Van de tong komt niets dan goeds.’

 

De volgende dag wilde de koning wel lekker eten. ‘Maxima, mijn liefst,’ zei hij, ‘vanavond doen we gewoon, dan doen we al koninklijk genoeg. Kun je op de markt het meest schamele vlees kopen dat je kunt vinden?’

‘Dat zal ik doen,’ zei de koningin. Zij ging naar de markt en kocht varkenstongen. Zij bereidde ze op precies dezelfde wijze als de dag ervoor.

‘Wat krijgen we nou?’ riep de koning uit, ‘gisteren waren varkenstongen het meest exclusief en vandaag zijn ze het meest schamel!’

‘De tong is het meest schamele stuk vlees, want met de tong liegen we, spreken we kwaad en verklaren we elkaar de oorlog. Van de tong komt niets dan slechts.’

De koning at wat de pot schafte, dus zonder honger zat hij daarna weer op zijn troon.

This entry was posted in Geen categorie and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.